2024-10-14

Slopat beteskrav hindrar försäljning av svenskt nötkött inom offentlig sektor

Andelen svenskt nötkött i offentlig verksamhet är mycket hög och det är kravställning på bete som möjliggör att kommuner och regioner kan stötta den svenska lantbruksnäringen och öka krisberedskapen. Vi inom Livsmedelsgrossisterna ser med oro på debatten om att slopa beteskravet för mjölkkor då det skulle leda till kraftigt minskad försäljningen av svenskt nötkött.

Livsmedelsgrossisterna är branschorganisationen för grossister som säljer livsmedel till Sveriges skolor, sjukhus, barnomsorg, äldreboenden samt privata restauranger och kaféer. Efter att ha tagit del av utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” och diskussionen om att slopa det svenska kravet på betesdrift för mjölkkor ser vi att det finns en allvarlig kunskapslucka i utredningen om påverkan på den offentliga upphandlingen.

I Sverige används omkring 10 miljarder kronor per år för offentlig upphandling av livsmedel. Både svensk och EU lagstiftning reglerar hur den offentliga upphandlingen måste skydda rätten om fri rörlighet vilket omöjliggör för offentliga upphandlare att kravställa på lokalt eller svenskt. Samtidigt finns mål i EU om att integrera hållbarhet i den offentliga upphandlingen och Upphandlings-myndigheten har utvecklat hållbarhetskriterier som kan ställas på ett rättssäkert sätt.

Betesrätten avgörande för svenskt nötkött i offentliga måltider

Idag används betesdrift i mycket hög utsträckning som hållbarhetskriterium i den offentliga upphandlingen. I kriteriet (10435:2) står att betesdrift ger positiva effekter för djurens hälsa, att det minskar behovet av att köpa foder till djuren och att betande djur kan ge positiva effekter för den biologiska mångfalden. Det är viktiga mervärden som Sveriges kommuner och regioner prioriterar. Eftersom svenska nötköttsprodukter uppfyller beteskravet kan dessa produkter väljas och utländska produkter diskvalificeras trots ett lägre pris.

Det svenska lagstiftade kravet på betesrätt är det kriterium som används i offentliga upphandling och som leder till att stora volymer av svenskt konventionellt nötkött serveras i våra offentliga måltider. Nötkött i offentlig försäljning är till ca 90 procent från Sverige och upphandlas med stöd av beteskravet. Det ställs inga andra upphandlingskrav som leder till att man får köpa svenskt konventionellt nötkött. Eftersom mjölkkor står för ca 32 procent av ursprunget i nötköttsförsäljningen och produktionen är spridd i hela landet skulle särhållning och verifiering i livsmedelskedjan vara mycket svår och kostsam.

Slopat beteskrav försvårar viktiga målsättningar i kommande Livsmedelsstrategi

Konsekvensen av ett slopat beteskrav för mjölkkor kan bli att mycket stora volymer svenskt nötkött konkurreras ut till förmån för billigare importerat. Utöver minskad djurvälfärd skulle detta ha stor negativ påverkan på målsättningar i kommande livsmedelsstrategi, till exempel ökad försörjningsgrad och krisberedskap.

Vi företag inom Livsmedelsgrossisterna vill bidra till den positiva drivkraft som finns i svenska kommuner och regioner och stötta den svenska lantbruksnäringen med högt ställda krav på djurvälfärd. Vi ser därför med stor oro på ett slopande av beteskravet för mjölkkor och hoppas att vårt inspel leder till fortsatta diskussioner.

Livsmedelsgrossisternas styrelse,

Jonas Köhler (ordförande), VD Menigo
Irene Waldemarson, VD Martin & Servera Restauranghandel
Eva Pettersson, VD Axfood Snabbgross
Mikael Salenstedt, VD Nordward
Thomas Mårdskog, VD Mårdskog & Lindkvist
Lars Carlsson, VD Svensk Cater
Marcus Ahlm, Vice VD Chefs Culinar
Andreas Göthberg, VD Johan i Hallen & Bergfalk